De oogspecialist van Wiebus
19-07-2013 11:48Als je te maken krijgt met blindheid van je hond krijg je te maken met een oogspecialist. Speciaal voor honden. Ook wij zijn met Wiebus twee keer bij zo'n specialist geweest. Gelukkig konden we in de buurt terecht. Alhoewel... we hadden ook verder willen reizen als dat nodig was...
Uiteraard zijn de ogen van Wiebus onderzocht. Speciale kennis, speciaal apparatuur. Naast het oogonderzoek is de ook de informatie die je krijgt erg belangrijk. Althans voor ons.. Wat is er aan de hand? Hoe komt het? Hoe moeten we nu verder? Zijn er dingen die wel wel of juist niet moeten doen?
Onze oogspecialist is Roswitha van de Sandt en ik wil dit speciaal noemen omdat ik erg tevreden ben over de manier hoe we zijn geholpen en nog... In de afgelopen maanden heb ik twee keer een mailtje gestuurd, dit mochten we altijd doen als er nog vragen waren.
En ik ben een denker, ik wil dingen graag begrijpen, ik wil meer weten dan alleen het hoogst noodzakelijke... Als je dan thuis komt na een bezoekje aan de specialist, dan beginnen de hersentjes alweer te malen. Ze heeft dit gezegd en dat, maar waarom...... Internet is een prachtig naslagwerk, maar niet op alle vragen kun je een antwoord vinden. Daarnaast is geen hond gelijk en zullen dingen voor Wiebus anders kunnen zijn dan voor een andere hond.
Ook vorige week heb ik een mailtje gestuurd. Wiebus had geirriteerde en ontstoken oren en dat was erg vervelend voor hem. Zijn gehoor was tijdelijk niet goed en dat valt niet mee als je blind bent. Het gehoor van Wiebus is erg belangrijk, net zoals zijn reukvermogen. Als er dan een paar dagen voorbij gaan van botsen en gedesorienteerd zijn, komen de vragen weer op...
(en dat zal alles te maken hebben met mijn bezorgdheid en misschien ook wel angst...)
Na een paar dagen kwam er een uitgebreid antwoord van de oogspecialist en ik zal delen uit de mail citeren (het zal voor ons allen leerzaam zijn....)
Vervelend dat Wiebus nu last heeft van zijn oren, hopelijk herstelt dat snel! Het meer slapen kan ook zijn t.g.v. de oorontsteking. En hoeft niet direct een terugval in zijn aanpassing te zijn. Wel geloof ik zeker dat de oorontsteking en de zalf in de oren het gehoor beïnvloedt.
Ik was Wiebus overigens helemaal niet vergeten hoor, En ja, het is jammer of zoals u zegt zielig dat hij zijn gezichtsvermogen mist. Ik begrijp hoe u het bedoelt, maar gebruik zelf liever een ander woord omdat mensen anders in dit gevoel blijven hangen. Want een blinde hond kan nog een heel goed en gelukkig hondenleven leiden. Dat moet je eerst zelf ervaren en dan kun je het woord zielig weer gebruiken maar dat doe je dan op een andere manier (heel goed daarom het voorbeeld van het kind dat een been verliest!). Je moet gewoon doorgaan om de wereld te verkennen samen, maar een teckel, en iedere andere eigenwijze hond, is daarin nou eenmaal niet de makkelijkste!
M.b.t. uw vragen het volgende: de pupilreactie is ook een neurologische reflex, deze kan zowel bij pure oogproblemen maar ook bij neurologische problemen afwezig zijn. De blindheid zonder zichtbare veranderingen in de oogbol is neurologisch of er is sprake van SARD (sudden acquired retinal degeneration). In dat laatste geval zie je dat het netvlies helemaal aftakelt, maar dat is altijd pas later zichtbaar. En dat had je dan zullen zien bij het 2e consult (dus meer dan de iets mindere vaten). Vandaar dat het toch neurologisch lijkt te zijn.
Of een hond ziet of niet, hij heeft een ooglidreflex en zal de oogleden sluiten zodra er iets vlakbij het oog komt. Dus daarin loopt hij niet meer risico. Maar hij kan wel wat meer ooguitvloeiing hebben, omdat de bindvliezen wat meer opspelen nu het droger en warmer is (meer prikkeling). Dit geeft de slijmige ooguitvloeiing en kan geen kwaad. Zonlicht is niet schadelijk en Wiebus zal er helemaal geen last van hebben. De ogen kunnen boller lijken door de wijde pupillen. Maar twijfelt u dan kunnen we altijd nog een keer kijken, u bent altijd welkom!
Hopelijk heb ik zo weer wat vraagtekens kunnen wegnemen.
Met vriendelijke groet en beterschap voor Wiebus,
Roswitha van de Sandt
Dierenarts Specialist Oogheelkunde
—————