Tips

Wanneer je geconfronteerd wordt met (plotselinge) blindheid van je hond, staat je wereld even op zijn kop. Allerlei emoties komen om de hoek kijken en er zijn vragen, zoveel vragen. Waarom, hoe, wat.... Al snel leerde we dat het voor Wiebus waarschijnlijk minder moeilijk is dan voor ons. Honden zijn enorm veerkrachtig en zullen zich snel aanpassen aan de nieuwe situatie. Daarnaast leerde we dat reuk en gehoor een belangrijker rol spelen dan zicht. 

Zeker in de beginperiode is het belangrijk dat de hond leert te vertrouwen op zichzelf. En hoe graag we het ook willen..... we moeten Wiebus niet de hele dag helpen, begeleiden of beschermen. Natuurlijk zijn we voorzichtig dat hij zich niet bezeerd of verwond, maar hij schijnt te leren van "foutjes", zoals stoten of struikelen... En hoe moeilijk ook... we proberen het te laten gebeuren. 

We gebruiken (korte) commando's , zoals bijvoorbeeld "Pas op". Alleen reageert Wiebus (nog) niet erg op onze waarschuwing "pas op". Het is en blijft natuurlijk een teckel met een eigen willetje. Het advies van de oog-specialist is het commando gewoon te gebruiken en Wiebus vervolgens laten gaan. Omdat Wiebus (nog) niet reageert op onze waarschuwing, zal hij waarschijnlijk zijn neus stoten of struikelen. Met een beetje geluk gaat Wiebus onze waarschuwing toch een keer serieus nemen... 

Naast de leerzame gesprekken met de oogspecialist, waarin wij veel informatie kregen en tips, ben ik op zoek gegaan naar tips op internet. Ik zal proberen een opsomming te maken van tips. Ook ik ben nog lerende.... tips van anderen zijn daarom meer dan welkom. 

Tips

  1. Ken de beperkingen van de hond
  2. Zorg voor een stabiele fysieke omgeving, laat geen dingen rond slingeren en verander zo weinig mogelijk in huis
  3. Zeker in de beginperiode kan het zijn dat de hond je even "kwijt" is. Maak een geluidje, zodat hij weet waar je bent. Het beste is om dit te doen, zonder dat de hond doorheeft dat je hem helpt. Ga bijvoorbeeld neuriën.
  4. Maak de woonomgeving veilig, denk hierbij bijvoorbeeld aan een traphekje boven aan de trap. 
  5. Zorg dat de hond zich bewust is van je aanwezigheid als je hem benadert. 
  6. Gebruik geurende hondenspeeltjes, zoals bijvoorbeeld een tennisbal. 
  7. Wees waakzaam bij ontmoetingen met andere honden, de blinde hond kan immers de lichaamshouding van de andere hond niet meer zien.
  8. Leer je hond (korte) commando's, zoals bijvoorbeeld "Pas op".

 

Maar vooral : Blijf alles doen wat je altijd deed: spelen - wandelen - los lopen (daar waar het veilig kan), want dan blijft je hond een blije hond, ook al is hij blind! Hij kan namelijk veel meer dan we denken!!

 

Kijk ook eens in het Gastenboek....