Hoofdstuk 1

door Gayle Irwin

Inleiding

“Ik ben bang dat ik slecht nieuws voor u heb. Uw hond wordt blind”.

Die woorden van mijn dierenarts, in februari 2001, kwamen bij me binnen als een bliksemschicht, een reactie die veel baasjes zullen hebben wanneer ze dit nieuws te horen krijgen.

Mijn man, Greg, en ik haalden Salie, een springer spaniël, uit het asiel, toen ze anderhalf jaar was. Een maand later zat ik bij de dierenarts, niemand had iets gezegd over blindheid. Wij besloten naar de dierenarts te gaan omdat wij merkten dat Salie zich stootte tegen de meubels, heel voorzichtig de trap op en af ging en minutenlang kon staren naar het plafond.
Naast de gebruikelijke vaccinaties gaf dr. Justin Johnson haar een check-up. Salie werd gediagnosticeerd met PRA, progressieve retina atrofie, een erfelijke oogziekte.

Salie was een rasechte springer spaniël, uit een sterk geslacht van jachthonden. Later kwam ik er achter dat springers gevoelig waren voor PRA. Gewoonlijk openbaart zich dat tussen de leeftijd van drie en vijf jaar. Salie was veel jonger toen de dierenarts zei dat dat het gezichtsvermogen van het ene oog 50% was en het andere misschien 70%. Hij dacht dat Salie blind zou zijn binnen twee jaar. En hij kreeg gelijk, toen Salie drie was, was ze volledig blind.

Hoe ga je hier als eigenaar mee om? En hoe moet een hond zich aanpassen aan blindheid?  
Ik was vastberaden om dit uit te vinden, samen met Salie. We begonnen aan een reis, die emotioneel was en zelfs spiritueel. Een reis waarbij het gezichtsvermogen steeds verder afnam. Er volgden verschillende oogoperaties en nieuwe lessen en ontdekkingen over vele levenslessen, zoals vriendschap, geloof, liefde en moed. Ik had nooit gedacht dat ik zou leren van een blinde hond.
Misschien weet je nog wat het met je deed toen je hoorde dat je hond blind zou worden. Waarschijnlijk herken je gevoelens als emotionele onrust – onzekerheid – angst.

Dit e-book biedt de sleutel tot het succesvol omgaan met het verontrustende nieuws en het leven met je blinde hond.

Laat ik u eerst geruststellen : honden zijn flexibel en in de loop der tijd zullen ze zich aanpassen aan het verlies van het gezichtsvermogen. Wij, mensen, zijn meer geneigd boos – ontmoedigd of bang te worden dan onze honden. Of een hond een ledemaat of zijn zicht verliest, de hond zal over het algemeen doorgaan en andere vaardigheden ontwikkelen. Het is aan ons, baasjes, te helpen het blinde hondenleven eenvoudiger te maken en minder stressvol.
Deze gids zal veel van de stappen vertellen die mijn man en ik namen zodat Salie vol levensvreugde zat en dat ze mobiel was en zo veilig mogelijk. Het resultaat? Een verzorgde, gelukkige hond, waarvan het staartje zelden stopte met kwispelen. 

Ik zal onze ervaringen met Salie delen plus het onderzoek dat ik heb gedaan over blinde honden. Ik hoop niet alleen dat je hiervan leert, ik ben ervan overtuigd dat je zult worden aangemoedigd door mijn inzichten en de informatie die ik hier geef. In dit e-book staan ook veel weblinks, waar meer gedetailleerde informatie te vinden is over diverse onderwerpen, met betrekking tot blinde honden.

Ik heb ook een boek gepubliceerd over Salie, over de uitdagingen waarmee ze werd geconfronteerd en over haar overwinningen, die ze behaalde als blinde hond. Dit boek , “Sage’s big adventure”, benadrukt de aanpassingen die ze maakte terwijl ze blind was en tegelijkertijd moest wennen aan haar nieuwe familie, mijn man en ik. Dit boek is een inspiratie voor baasjes van blinde honden en hondenliefhebbers. Voor meer informatie over het boek : www.sagestory.com

Als ik dit e-book schrijf is Salie tien jaar oud. Ze heeft meer jaren geleefd als blinde hond dan als ziende hond. Was de kwaliteit van leven goed voor Salie? Ik zeg volmondig : “Ja”. Ze jaagt nog steeds ook eekhoorns, wandelt met haar (menselijke) vrienden, gaat mee op vakantie en ligt heerlijk bij ons in de woonkamer. Ze bezoekt zelfs scholen en helpt kinderen het belang van het leven te leren, gehandicapt of niet. Ze is een geweldige ambassadeur voor bewustwording van handicaps. 

Sinds dat Salie, ruim 8 jaar geleden, werd gediagnosticeerd met PRA stonden we voor vele uitdagingen, maar samen hebben we die uitdagingen overwonnen en Salie is een gelukkig en gezond huisdier. Haar staart blijft kwispelen, ondanks haar handicap. Ze is vrolijk, niet treurig. Ik ben steeds meer van haar gaan houden en ben haar steeds meer gaan waarderen, juist door haar blindheid. Ik respecteer mijn hond, de moed – de vastberadenheid – de levenslust, en ik kan zeggen dat ik veel van haar heb geleerd, vele waardevolle levenslessen. Salie en ik delen een diepgewortelde band waarvoor ik altijd dankbaar zal zijn.
Ik geloof dat u en uw blinde hond ook een nieuwe, speciale en onbreekbare band zullen opbouwen, als jullie samen de toekomst tegemoet gaan.  Ik hoop dat salie’s verhaal en onze ervaringen u kunnen helpen uw eigen uitdagingen aan te gaan en te overwinnen. Maak uw eigen unieke succesverhaal!

 

Gayle M. Irwin, USA, author; works include "Sage's Big Adventure", "Walking in Trust ; lessons learned with my blind dog" and other books and e-books. Visit het website at www.gaylemirwin.com

Hoofdstuk 2 - Tips voor een succesvol leven met je blinde hond