Hoofdstuk 6

door Gayle Irwin
Vertaald door Jaïr Hiddink

Train je blinde hond

Uw blinde hond trainen is heel belangrijk. Commando’s leren zal uw blinde vriend niet alleen veilig houden, maar trainen zal ook uw band verbeteren en het houdt lichaam en geest van uw hond actief.
Net als met een normale hond kan uw blinde hond ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom/volg’ leren. Daarnaast heb ik Sage ‘stop’, ‘stap op’ en ‘stap af’ aangeleerd. Deze commando’s worden veel gebruikt bij het ‘uit’ gaan. Sage ‘stopt’ als we bij de stoeprand komen waar de stoep overgaat in de straat, waardoor ik de kans krijg om uit te kijken naar auto’s terwijl ze naast me blijft wachten totdat de auto’s gepasseerd zijn. ‘Stap op’ en ‘stap af’ zijn hierbij ook nuttig als we de stoep af of op moeten. Deze commando’s komen ook van pas bij het gebruiken van de trap in de kelder en de trap in de gang (Hoewel ze al heel goed zelf trap kan lopen!). ‘Stap op’ en ‘stap af’ gebruik ik ook als we in een onbekend gebouw, zoals een school of motel, zijn en we de trap moeten gebruiken. Sage was eerst bang in deze vreemde plekken met onbekende trappen, maar door het steeds opnieuw gebruiken van de commando’s is haar zelfvertrouwen gegroeid door het volgen van mijn instructies. Ja, vaak konden we ook de lift gebruiken, dat doen we soms ook afhankelijk van het aantal verdiepingen, maar ik heb ondervonden dat deze commando’s gebruiken haar zelfvertrouwen en vertrouwen in mij hebben doen groeien; beiden zijn even belangrijk.

Gehoorzaamheidstraining wordt vaak gegeven door middel van verbale commando’s en het gebruik van handgebaren. Omdat uw blinde hond een gebaar niet kan, is een goed alternatief clickertraining.
Wat is clickertraining? Het is een trainingsmethode gebaseerd op positieve bekrachtiging en een zachte hand. Beide manieren zijn ideaal om uw band met uw hond aan te halen, te leren en te communiceren. De klikker is een klein, simpel apparaat wat een metaalachtig geluid produceert. Het apparaat is in verschillende vormen beschikbaar en kan gekocht worden bij dierenwinkels of online. Met clickertraininggebruikt u de clicker samen koekjes die u gebruikt als beloning, als u de klikker gebruikt en tegelijkertijd een commando roept.
U kunt bijvoorbeeld het commando ‘zit’ geven. Als de hond eenmaal op de grond zit geeft u uw hond een koekje en klikt u met de klikker. Hierdoor zal uw hond de term ‘zit’ associëren met de klikker en het koekje wat gegeven wordt als hij/zij gaat zitten. Uw hond legt het verband tussen klikgeluid en het koekje als een commando wordt gegeven: Commando, klik, meteen het koekje, commando, klik, meteen het koekje. Deze herhalingen helpen uw hond te begrijpen dat als hij/zij de klik hoort, dat hij/zij een beloning krijgt bij het uitvoeren van het commando; hij/zij associeert het koekje met de klik en realiseert zich dat dit positief bekrachtigd wordt met de beloning (het koekje). U kunt daarom uw blinde hond veel commando’s aanleren met deze methode.

Verbale commando’s werken vaak, hoewel de toon en verschillen in onze stemmen een hond kunnen beïnvloeden en verwarren. Clickertraining biedt een vorm van consistentie in deze verwarring, deze consistentie helpt uw hond het gewenste gedrag sneller aan te leren.
Clickertraining wordt samen met gehoorzaamheids- en lichamelijke training gebruikt voor normale honden en kan ook effectief worden toegepast op uw blinde hond. Voor meer informatie over clickertraining en instructiefilmpjes en boeken, kijk op https://www.clickertrainusa.com/index.htm.

Net als hoe we willen dat onze kinderen zelfvertrouwen hebben in hun eigen kunnen en de mogelijkheid om van hun ervaringen te kunnen leren bij het opgroeien, zouden we ook moeten willen dat onze blinde honden vertrouwen in zichzelf en ons hebben, zodat ze niet angstig worden en niets meer durven te ondernemen. Dit geldt vooral voor honden die snel blind zijn geraakt; ze hebben weinig tijd om zich aan te passen. Daarom zijn training en aanmoediging nodig om uw hond aan te moedigen in hun mogelijkheden en activiteiten en ook om ze veiligheid te bieden. 

U, het baasje, zal alerter moeten zijn bij het wandelen zodat uw hond niet tegen scherpe randen, takken of bomen aanloopt. Een blinde hond kan nog steeds ‘volgen’, maar dit zal iets moeilijker worden, omdat uw hond niets kan zien. Een belletje aan uw schoen binden is daarom handig, geluid zorgt ervoor dat uw hond u kan vinden. Zelf heb ik geen belletje, omdat Sage naar het geluid van mijn voetstappen luistert en ik laat haar pas aan het eind van onze ochtendwandeling ‘volgen’. Ik laat haar snuffelen in de tuintjes in onze buurt, omdat ze een jachthond is en ze geniet van de mogelijkheid om andere dieren op te kunnen sporen die ons pad hebben doorkruist. Ik geloof dat dit ‘geur zoeken’ haar scherp houdt en ervoor zorgt dat ze geniet van het wandelen, ondanks het feit dat ze niets kan zien.

Sage verheugt zich op onze ‘routine’ en voelt zich verwaarloosd als we een ochtend overslaan (onthoud het belang van consequent zijn!). Ik geloof dat ‘routine’ goed voor haar is. We lopen elke dag omstreeks dezelfde tijd en we wandelen bijna elke dag dezelfde route. We hebben eigenlijk twee routes, zodat het voor mij ook niet saai wordt. Beide routes kent ze door en door, omdat we ze al jaren lopen. Deze routine heeft de angst voor autogeluiden en luide stemmen weggenomen (hoewel we normaliter gaan wandelen als er geen forenzen of schoolgangers zijn). Sage was eerst een beetje bang dat ze niet zou kunnen zien waar ze heen geen en voor het voorbijgaan van de auto’s.

Mettertijd paste ze zich steeds meer aan haar zicht verlies aan en kreeg meer vertrouwen in haarzelf en mij, waardoor de angst totaal verdween. Als we in een andere stad of een ander pad bewandelen, blijft ze dichter bij mij, maar wil ze nog steeds wandelen. Ik geloof dat de vele jaren die we gedeeld hebben heeft bijgedragen aan haar vertrouwen in mij als haar verzorgen en ook het zelfvertrouwen heeft vergroot. Deze eigenschappen en ervaringen verminderen haar angst voor nieuwe plekken.

Training en tijd zijn beiden van vitaal belang om uw hond te helpen omgaan met het verlies van het zicht. Werk samen met uw hond, moedig uw hond aan, train uw hond, laat merken dat u vertrouwen in uw hond haar/zijn kunnen hebt en in uzelf en ik geloof erin dat uw blinde steeds meer vertrouwen in zichzelf en u zal hebben. Training versterkt het zelfvertrouwen, dit zelfvertrouwen vergroot het vertrouwen en dit zal uw band sterker maken. Een ieder van deze bouwstenen is belangrijk bij het helpen aanpassen van uw hond aan dit nieuwe hoofdstuk van jullie leven samen.

Gayle M. Irwin, USA, author; works include "Sage's Big Adventure", "Walking in Trust ; lessons learned with my blind dog" and other books and e-books. Visit het website at www.gaylemirwin.com

Hoofdstuk 7 - Je blinde hond en andere huisdieren