Hoofdstuk 9

door Gayle Irwin
Vertaald door Jaïr Hiddink

In dit hoofdstuk wordt geregeld verwezen naar internetpagina's. Een aantal van deze pagina's zullen voor ons weinig interessant zijn. Toch heb ik besloten de volledige tekst van Gayle Irwin hier in het Nederlands te plaatsen.

Conclusie en andere bronnen

Aanpassen aan het leven met een blinde hond is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Blindheid is het niet het einde van de wereld, noch het einde van uw hond zijn/haar leven. Denk aan het aantal mensen met een handicap in de wereld – wist u bijvoorbeeld dat er alleen al in de Verenigde Staten meer dan 20 miljoen mensen zijn met zichtproblemen? Mensen leren dagelijks om te gaan met het verlies van ledematen of zintuigen. Het is niet zonder problemen, maar we leren er mee om te gaan, net als onze honden. 

Honden zijn heel flexibel – houd in gedachten dat veel honden worden getraind om taken uit te voeren, zoals het begeleiden van een blind persoon of mensen redden uit ingestorte gebouwen. Denk aan huisdieren met een handicap die leren lopen op drie poten nadat ze een ledemaat hebben verloren. Vertrouwen is hier de belangrijkste factor, dit vertrouwen is een wisselwerking tussen baasje en hond. Als u vertrouwen heeft als de verzorger van uw hond, zal uw hond ook vertrouwen in u en zichzelf krijgen. Vertrouwen is cruciaal, dit krijgt u door te doen wat u normaal ook doet: voor uw hond zorgen, tijd met hem/haar doorbrengen en de routine en geruststelling geven die hij/zij nodig heeft. De band die zichzelf manifesteert tussen u en uw hond zal geweldig zijn als jullie samen niet alleen leren omgaan met de blindheid, maar ook het vertrouwen in elkaar voelen groeien terwijl jullie verder gaan met het leven.

Toen Sage in 2001 werd gediagnosticeerd met PRA had ik veel vragen en zorgen, maar deze reis die we de laatste negen jaar hebben ondernomen is schitterend geweest, iets wat ik nooit had gedacht! Ja, het was eng, vooral in het begin, maar ik ben dankbaar dat ik nooit heb geluisterd naar de mensen die vonden dat ik haar weg had moeten doen, door haar terug naar het asiel te brengen of door haar in te laten slapen. Het leven werpt telkens weer uitdagingen op ons pad, maar we worden er beter van om deze uitdagingen aan te gaan en niet uit de weg te gaan. Onze honden hebben hier baat bij en wijzelf ook.

Door “ het pad der blindheid" samen te bewandelen kunnen u en uw hond veel van elkaar leren: Doorzettingsvermogen, moed, (zelf)vertrouwen, loyaliteit en vreugde zijn slechts een paar van de lessen die we kunnen leren van onze honden. Als u net als ik bent, dan zult u als baasje van een blinde hond realiseren dat u degene bent die het meeste leert, vooral wat betreft het overkomen van moeilijkheden en het leren leven. Het is een uitdagende maar fantastische reis die succesvol afgelegd kan worden door middel van creativiteit, consistent zijn en moed tonen. Sage en ik zijn hier het levende bewijs van.
Ik hoop dat u en uw hond een grote vreugde in elkaar zullen vinden en een beroep doen op jullie speciale kracht samen, zodat jullie nog vele, vele jaren van elkaars bijzondere vriendschap zullen genieten! 

Bronnen:

Naast mijn eigen ervaring van het leven met een blinde hond, zijn dit de andere bronnen die gebruikt zijn voor deze publicatie:
Dr. Justin Johnson, bevoegd dierenarts, Westside Animal Hospital, Casper, Wyoming.
Living with Blind Dogs, Caroline Levine RN, Lantern Publications, 2nd edition, 2003
Dog Care Tipsheets, Humane Society of the United States: www.hsus.org
Animal Eye Care of Washington State website: https://www.animaleyecare.net/

De website www.blinddogs.com wat een cruciale bron was toen Sage voor het eerst werd gediagnosticeerd.
Daarnaast bevat www.blinddogs.net nuttige ideeën en bronnen.

Overige Bronnen:

Er zijn veel verschillende bronnen voor u als baasje van een blinde hond. Door deze te gebruiken zult u zich makkelijker aan de diagnose ‘blindheid’ van uw hond kunnen aanpassen en zult u makkelijker omgaan met het vooruitzicht van het leven met een blinde hond.

Zoals gezegd is het niet meer dan natuurlijk om angst en boosheid te voelen en om vragen te hebben. Toch is er leven na blindheid, voor u en uw huisdier. Door u voor te bereiden om uw huisdier te helpen en de oorzaak van de blindheid en ook de manier waarop u kunt helpen te begrijpen, heeft u de sleutel tot een succesvol leven met uw blinde hond in handen.

Onthoud dat honden zich makkelijk aanpassen en zelfs al verliest uw hond het zicht snel, dan nog kunt u veel dingen doen om uw hond en uzelf te helpen. De lijst met bronnen is niet compleet, want er vinden veel veranderingen plaats, maar ik hoop dat deze hulpmiddelen u zullen helpen en u mogelijk naar andere plekken leiden waar u over blindheid kunt leren en naar mensen die u kunnen aanmoedigen en dingen laten leren.

U kunt het beste beginnen bij uw dierenarts. Als hij/zij geen specialist is dan kan hij/zij u verwijzen naar een specialist bij u in de buurt die u verder kan helpen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u gebruik maken van de lijst van dieren-oogartsen van het Canine Eye Registration Foundation (zoals beschreven staat in hoofdstuk 1), waar u dieren-oogartsen kunt vinden bij u in de buurt die u en uw hond kunnen helpen.

Om uw dichtstbijzijnde dieren-oogarts te vinden, kijk op:
https://www.vmdb.org/clinic.html.

Er zijn nog andere nuttige sites en hulpmiddelen om u en uw blinde hond aan te moedigen en verder te helpen. Kijk in de lijst hieronder.

Handige websites: 

https://www.blinddogs.com/ - een geweldige website voor baasjes van blinde honden!
https://www.blinddogs.net/ - een andere goede website, inclusief verhalen over blinde honden!

Boeken:

Sage’s Big Adventure: Living with Blindness, door Gayle M. Irwin – de uitdagingen en overwinningen van een blinde Springer Spaniël. 
Gesigneerde uitgaves zijn direct te koop via de auteur op https://www.sagestory.com

Living with Blind Dogs door Caroline Levin, RN beschikbaar bij Lantern Publications (https://www.petcarebooks.com/) en Amazon.com

Blind Dog Stories: Tales of Triumph, Humor and Heroism door Caroline Levin, RN, eveneens verkrijgbaar bij Lantern Publications en Amazon.

DVD's: 

New Skills for Blind Dogs, by Caroline Levin, RN, - deze DVD behandelt de theorie achter training en technieken voor uw blinde hond. Verkrijgbaar via Lantern Publications
https://www.petcarebooks.com

Een spannende boek over Sage! 

Wilt u meer lezen over Sage, mijn blinde hond? Zoekt u naar een mooi cadeau voor een kind of boekenliefhebber?
Sage’s Big Adventure leert kinderen verschillende dingen, zoals respect, acceptatie van verschillen en het overwinnen van uitdagingen. Dit boek laat kinderen zien hoe je moeilijkheden in het leven te boven komt.

Gayle M. Irwin, USA, author; works include "Sage's Big Adventure", "Walking in Trust ; lessons learned with my blind dog" and other books ans e-books. Visit het website at www.gaylemirwin.com