Hoofdstuk 8

door Gayle Irwin
Vertaald door Jaïr Hiddink

In dit hoofdstuk wordt geregeld verwezen naar internetpagina's. Een aantal van deze pagina's zullen voor ons weinig interessant zijn. Toch heb ik besloten de volledige tekst van Gayle Irwin hier in het Nederlands te plaatsen.

Oorzaken van blindheid

Er zijn verschillende oorzaken voor blindheid bij honden, zoals erfelijkheid, ziekte en ongelukken. Verscheidene hondenziektes kunnen leiden tot blindheid zoals, diabetes, groene staar en erfelijke ziektes als Progressieve Retinale Atrofie (PRA) en SARDS -Sudden Acquired Retinal Degeneration syndrome (plotseling verworven retinale degeneratie syndroom). Uw dierenarts heeft u waarschijnlijk al geïnformeerd over de ziekte en u hopelijk informatie gegeven om u verder te helpen. In dit onderdeel behandelen we enkele oorzaken van blindheid bij honden. 

Diabetes en grauwe staar

Grauwe staar is vaak de achterliggende oorzaak van zicht verlies door diabetes. Staar kan ook erfelijk zijn. Duitse Herders, Cocker Spaniëls, Golden Retrievers, Labrador Retrievers, Poedels, West Highland White, Boston terriërs en Welsh Springer Spaniëls zijn rassen die gevoelig voor erfelijke staar zijn. Er zijn nog andere rassen die staar kunnen hebben; zorg er dus voor dat u zo veel mogelijk te weten komt over de stamboom en genetica van de hond voordat u adopteert/koopt.

Diabetes wordt veroorzaakt door een fout in het endocrien systeem. Er bestaan twee soorten diabetes bij honden: insipidus en mellitus. Diabetes insipidus tast het vermogen van de nier om water op te nemen aan. Diabetes mellitus wordt gekenmerkt door een insuline gebrek. Mellitus komt vaker voor en is ook gevaarlijker. Oudere en grotere honden lopen een groter risico om diabetes te krijgen. Een vroege diagnose is belangrijk en wordt gedaan door de bloedsuikerwaarde te meten. Net als bij mensen kan diabetes onder controle worden gehouden met insulineprikken. Oorzaken zijn erfelijkheid, ziektes die de alvleesklier aantasten en steroïdegebruik. De symptomen zijn minimaal, maar lopen uiteen van veel water drinken en plassen, tot moeheid en een schommelend gewicht. Hondenrassen die risico lopen om diabetes te krijgen zijn Dwergpinschers, Dwergschnauzers, Teckels, Beagles en Keeshonden. Een diagnose stellen is van cruciaal belang om de ziekte te reguleren.

Voor meer informatie over hondendiabetes, kijk dan op deze websites: 
https://www.diabetesindogs.net 
https://www.vetinfo.com/ddiabt.html 

Groene staar 

Groene staar (hondenglaucoom) wordt meestal veroorzaakt door een genetisch lichamelijk defect wat soms al bij de geboorte aanwezig is. Dunne membranen blokkeren het filtersysteem van het oog, waardoor het oog boller wordt vanwege het dikker wordende weefsel en vochtophoping. Dit kan bij honden pijnlijk zijn waardoor geopereerd moet worden om het probleem op te lossen. Soms kan een operatie de achteruitgang van het zicht vertragen. Oogdruppels worden dan ook vaak voorgeschreven. Als groene staar onbehandeld blijft lijdt dit op een pijnlijke manier tot blindheid. Enkele symptomen zijn rode en troebel ogen, vergrote pupillen en uitpuilende ogen. Rassen waarbij dit het vaakst voorkomt zijn Cocker Spaniëls, Basset Hounds, Teckels, Chihuahua’s, Siberische Husky’s en Welsh Terriërs.
Groene staar hoeft geen alleenstaande ziekte te zijn, het kan ook voorkomen bij andere ziektes zoals Progressieve Retinale Atrofie (PRA).

Voor meer informatie over hondenstaar, kijk op de volgende sites:
https://www.glaucomaindogs.com
https://www.animaleyecare.net/diseases/glaucoma.htm

Progressieve Retinale Atrofie / Progressieve Retinale Degeneratie

Progressieve Retinale Atrofie (PRA) is slechts één van de ziektes waardoor een hond blind kan raken; toch is het een veelvoorkomende ziekte bij vele hondenrassen. PRA komt voor bij Springer Spaniëls (het ras van Sage), Poedels, Cocker Spaniëls, Akita’s, Engelse Mastiffs, Tibetaanse Terriërs en Labrador Retrievers. PRA kan ook voorkomen bij hondenrassen uit Alaska, zoals Husky’s en Samojeden. De ziekte is bij de meeste rassen het resultaat van een recessief gen, hoewel bij de Mastiffs het een dominant gen is en bij Husky’s en Samojeden is het geslacht van belang (het komt voornamelijk voor bij reutjes).

Honden met PRA kunnen ’s nachts of bij weinig licht niets meer zien. De pupillen worden wijd en de ogen kunnen gaan ‘gloeien’ of ‘licht geven’. Beide ogen worden aangetast door PRA en hoewel PRA niet pijnlijk is, kan er groene staar optreden (zoals in ons geval), waardoor er vloeistof achter het oog komt te zitten. In dit geval, zoals bij Sage, wordt er geopereerd om het ongemak en de druk te verlichten. Door deze operatie wordt de hond sneller blind.
Er bestaat geen geneesmiddel voor PRA, alle honden met PRA worden uiteindelijk blind. Het ‘voordeel’ is dat het zicht verlies geleidelijk gaat, waardoor de hond zich makkelijker aan de blindheid aan kan passen. Zicht verlies is geen makkelijke opgave, niet voor u of uw hond, maar het geleidelijke ‘progressieve’ blind worden is makkelijker om mee om te gaan. De liefdevolle en zachtaardige aard van Sage heeft hier bijna nooit onder geleden. Haar temperament heeft niet alleen indruk gemaakt op mij als baasje, maar ook op anderen die haar gade hebben geslagen.

Een informatief en aanmoedigend artikel over PRA is te vinden op de website van Animal Eye Care van Bellingham Washington: https://www.animaleyecare.net/diseases/pra.htm 

Daarnaast is er ook een artikel van vier pagina’s op Petplace.com geschreven door Dr. Noelle McNabb: https://www.petplace.com/dogs/progressive-retinal-degeneration-in-dogs/page1.aspx

Informatie inwinnen is de eerste belangrijke sleutel tot het succesvol omgaan met uw blinde hond. Doe zoveel mogelijk onderzoek naar PRA en blinde honden als mogelijk, uw dierenarts kan u begeleiden bij het zoeken naar goede bronnen op het internet. 

Sudden Acquired Retinal Degeneration syndrome (SARDS)

PRA heeft een tegenhanger, Sudden Acquired Retinal Degeneration syndrome (SARDS) – een snel verlies van het zicht. De oorzaak van SARDS is nog steeds onbekend, maar veel onderzoekers geloven dat het niet gerelateerd is aan erfelijkheid. SARDS is meestal het resultaat van een auto-immuunziekte waarbij cellen worden vernietigd en grote hoeveelheden cortisol worden geproduceerd (een teveel aan cortisol kan hersenbeschadiging veroorzaken, wat tot verandering in het gedrag kan leiden, zoals agressiviteit). Het syndroom van Cushing kan ook SARDS veroorzaken. Symptomen van SARDS zijn onder anderen plotselinge blindheid (hoewel ‘plotseling’ ook enkele dagen tot weken in beslag kan nemen), wijde pupillen en verlies van het lichtreflex in de pupil (een reflex die de diameter van de pupil bepaalt bij lichtinval op het netvlies. De hond kan ook veel dorst hebben of veranderingen in het gedrag vertonen. Honden hebben het moeilijker met SARDS, vanwege de plotselinge blindheid en veranderingen in het gedrag, terwijl honden met PRA een periode van aanpassing hebben. SARDS is eveneens meer stressvol voor het baasje, daarom moet er naar kloppende en ondersteunende informatie worden gezocht.

Raadpleeg uw dierenarts of een dieren-oogarts en gebruik websites zoals deze: https://www.michvet.com/library/ophthalmology_SARDS.asp 

Andere oorzaken

Blindheid kan ook veroorzaakt worden door droge ogen (KCS), netvliesloslating, epileptische aanvallen en trauma. Aanvullende informatie over hondenblindheid en de oorzaken hiervan, kunt u vinden in het boek Living With Blind Dogs van Carolyn Levin, beschikbaar bij Amazon.com of de boekenwinkel. Uw dierenarts zou ook een kopie voor u kunnen bestellen.
Of het nu direct of geleidelijk gaat, het blind zijn is iets waar hond en baasje mee om kunnen gaan en elkander kunnen helpen gedurende het proces.

Betrouwbare bronnen zoeken is van groot belang. Als uw dierenarts niet gespecialiseerd is in blindheid, of wanneer u liever een specialist in de arm neemt, kunt u goede informatie vinden over honden-oogartsen op het internet.

Er staat een lijst van specialisten op www.blinddogs.com, een website die op zichzelf ook een geweldige bron is voor baasjes van blinde honden. Deze lijst bevat namen van oogspecialisten die niet alleen hulp kunnen bieden bij de diagnose, maar ook kunnen aanmoedigen en hulpvolle informatie verstrekken over het omgaan met een blinde hond: www.blinddogs.com/eyevet.htm 

Daarnaast is er ook een lijst van oogklinieken te vinden op de website van the American College of Veterinary Opthalmologists: https://www.vmdb.com/clinic.html

Lezen, onderzoeken, vragen stellen en de beste specialist in de buurt voor u en uw hond vinden is van levensbelang in het omgaan met de blindheid van uw hond. Hoe meer u weet, hoe minder stressvol de situatie wordt wanneer u en uw hond aan deze ongelooflijke reis beginnen. Uw hond is uw vriend en metgezel. Vertrouwd raken met de oorzaak van uw hond zijn/haar blindheid kan u helpen het leven van u en uw hond zo plezierig mogelijk maken, zodat de onderneming voor jullie beiden een stuk makkelijker wordt.

Gayle M. Irwin, USA, author; works include "Sage's Big Adventure", "Walking in Trust ; lessons learned with my blind dog" and other books and e-books. Visit het website at www.gaylemirwin.com

Hoofdstuk 9 - Conclusie en andere bronnen