Hoofdstuk 3

door Gayle Irwin
Vertaald door Jaïr Hiddink

Onze emoties en hoe ga je met het nieuws om

Zoals gezegd raken jaarlijks honderden honden blind. Mogelijke oorzaken zijn ziektes, ongelukken of ouderdom. Blindheid kan komen door Progressieve Retinale Atrofie (PRA) of een andere erfelijke ziekte, diabetes, staar, auto-ongeluk of een harde klap (stomp trauma). Ongeacht de oorzaak zal de diagnose “blindheid” waarschijnlijk vernietigend voor u zijn.

De wetenschap dat u een hond met een handicap heeft zal u misschien ontmoedigen en het gevoel geven alsof uw leven nooit meer hetzelfde wordt. Dit is deels waar, maar houd dit voor ogen : Blindheid is geen doodsvonnis. U zult dingen moeten aanpassen, net als wanneer een mens een ledemaat of zintuig kwijt raakt (b.v. gehoor of zicht). Zoals mensen leren om te gaan met een handicap, zal ook uw hond zich aanpassen, vooral als u een helpende hand biedt. Uw begrip en acceptatie van de gebeurtenissen, gepaard met het besluit om vooruit te gaan zal uw band met uw hond versterken en het zelfbewustzijn van u beiden vergroten.

Het is niet meer dan normaal om verdriet te voelen om het nieuws dat uw hond blind wordt, maar uw hond mag dit niet overnemen. Honden zijn gevoelig en kunnen onze emoties makkelijk oppikken. Honden kunnen zich met aanmoediging, nieuwe training en nieuwe activiteiten makkelijk aanpassen, waardoor u en uw viervoeter een geschikte nieuwe levensstijl voor u beiden zullen vinden.

Ruil uw verdriet om met vastberadenheid, doorzettingsvermogen, moed en toewijding. Wanneer u het verlies van het zichtvermogen met optimisme en vasthoudendheid verwerkt, zal uw hond dit overnemen. Wees niet verrast als uw hond deze eigenschappen vertoont voordat u dat doet. Zoals gezegd kunnen honden zich goed aanpassen. Als u ziet dat uw hond volhardt door zijn neus en oren te gebruiken ter compensatie en het huis leert kennen door middel van geur en gehoor, dan zult u ook met moed doorzetten om het onvermijdelijke te aanvaarden.

Wanneer uw hond de veiligheid van uw handen en lichaam opzoekt, kijk dan niet vreemd op als deze aanraking uw liefde doet groeien. De moed van Sage en haar sterkere toewijding deden mijn hart doen groeien met compassie voor haar, maar ook voor andere dieren en mensen. Ik ben hierdoor een beter mens geworden, met meer medeleven en compassie dankzij de moed en toewijding van mijn blinde hond. Hoe ga je er dus mee om? Door te leren en te observeren! Door uw geest, hart en invloedssfeer uit te breiden met mensen en dieren met handicaps. Door het leven te waarderen, met of zonder zicht vermogen. Door nieuwe trainingsmethodes te gebruiken en ze u en uw hond aan te leren. Door anderen voorop te stellen, waaronder uw blinde hond. Door uzelf en uw hond meer dan ooit te voren aan te moedigen.

Als u stopt met het zelfmedelijden en de kleine dingen leert waarderen (uw blinde hond heeft vandaag trap leren lopen – Hoera!), zal uw leven makkelijker worden en leert u van het leven te genieten – net als uw hond! (Een hond is verre van het ergste waar een mens mee vergeleken kan worden!)

Verdriet is een natuurlijk onderdeel van verlies, net als de heling. Geef dit verdriet, of misschien zelfs woede, de tijd om het te verwerken. Maar onthoud dat onze negatieve gevoelens onze huisdieren kunnen beïnvloeden. Het is niet alleen beter voor u wanneer u verdriet en boosheid inwisselt voor hoop en vastberadenheid, maar ook voor uw ‘speciale’ huisdier.

Gayle M. Irwin, USA, author; works include "Sage's Big Adventure", "Walking in Trust ; lessons learned with my blind dog" and other books and e-books. Visit het website at www.gaylemirwin.com

Hoofdstuk 4 - Wat blinde honden kunnen en niet kunnen