Hoofdstuk 2

door Gayle Irwin
Vertaald door Jaïr Hiddink

Tips voor een succesvol leven met je blinde hond

U heeft het schokkende nieuws gekregen dat uw hond blind wordt. Misschien heeft u het gevoel dat u het enige baasje ter wereld bent die deze uitdaging aangaat. Wees niet bevreesd – u en uw hond zijn niet alleen!

Blindheid kan verschillende redenen hebben, zoals erfelijkheid. Vele hondenrassen zijn gevoelig voor blindheid vanwege erfelijkheid. Inteelt en fokkers die niet bewust handelen hebben bij veel hondenrassen schade aangericht. Ziektes als diabetes dragen ook bij aan blindheid, net als ongelukken en harde klappen (stomp trauma). Als uw hond van een fokker komt, vraag dan naar de stamboom en informatie over de erfelijkheid en aanleg van zicht problemen.  Raadpleeg uw dierenarts. Wanneer deze niet in staat is u de juiste informatie te verschaffen, raadpleeg dan een gespecialiseerde dierenarts.

Er zijn veel manieren om succesvol om te gaan met uw blinde hond. Dit e-book zal enkele belangrijke ideeën aanstippen die ik zelf heb gebruikt en ook voorgesteld zijn door experts, zoals dierenartsen. Dit hoofdstuk is een opsomming van het uitgebreidere deel later in het handboek. Onthoud dat blindheid niet dodelijk is en dat er veel dingen zijn die uw hond nog kan doen, zoals spelen, wandelen, reizen en het allerbelangrijkste, liefde geven!

Zekerheid, creativiteit en moed zijn drie belangrijke factoren voor u en uw hond om gelukkig en veilig te wonen. Wees voorbereid dat u uw levensstijl wat aan moet passen om uw blinde hond te helpen. Dit heeft betrekking op het niet verschuiven van uw meubels en de hond commando’s leren zoals: ‘zit’, ‘blijf’, ‘kom’, ‘wacht’, ‘stop’, ‘stap op’ en ‘stap af”. Training is belangrijk om uw hond alert en actief te houden, maar eveneens om uw hond veilig en onder controle te houden. Een clicker gebruiken bij de training kan zeer behulpzaam zijn.

Er zijn ook tips als u meerdere huisdieren heeft. Als u meer dan één hond in huis heeft of wanneer u overweegt om een hond erbij te nemen. Blinde honden kunnen goed samenleven met normale honden als u er de tijd voor neemt en de honden correct kennis laat maken. Enkele dingen om in acht te nemen zijn: de persoonlijkheid van uw blinde hond en uw andere huisdier(en). Wie is de Alfa of zijn het beide Alfa’s? Ook belangrijk is uw huiselijke situatie (kinderen of geen kinderen en werktijden). Als u er voor kiest om een hond erbij te nemen, laat ze dan kennis maken op neutraal terrein en houd rekening met een aanpassingsperiode van meerdere weken. Onthoud dat u uiteindelijk de baas bent. Neem deze positie dan ook aan en houd de controle over uw honden. Tolereer geen onacceptabel gedrag van beide honden. Hier wordt later over uitgeweid.

Enkele andere handige tips om met uw blinde hond om te gaan, voornamelijk het helpen navigeren van het huis of de tuin zijn als volgt:

  • Hang belletjes of rinkelende naamplaatjes om uw andere honden of uzelf wanneer u buiten aan het wandelen bent met uw blinde hond. Het geluid zorgt ervoor dat uw hond weet waar u bent en zal voorkomen dat uw hond schrikt van de andere huisdieren. U kunt tevens belletjes aan uw schoenen vastmaken, zodat uw hond u kan vinden in de tuin en u beter kan ‘volgen’ bij het uitgaan.
  • Wees creatief met verschillende geuren en texturen om grenzen aan te geven in uw huis. U kunt aroma-extracten, geurkaarsen of een luchtverfrisser of een geurbuiltje aan de deur hangen. Kleedjes en sierkussens kunt u gebruiken om textuurverschil aan te geven (gasten hebben vaak de “echte” reden hiervoor niet door). Tapijt, windklokken en houtsnippers helpen uw hond de weg te vinden in de tuin.
  • Onderschat de kracht van een zachte hand en stem niet. Beiden zullen uw blinde hond geruststellen.
  • Een waterfonteintje kan dienen als waterbak. Het geluid van kabbelend water zorgt ervoor dat de hond de waterbak makkelijk kan vinden. Sommige honden vinden stromend water ook lekkerder. Deze tip kan praktisch zijn als u van plan bent te verhuizen.
  • Blinde honden lopen tegen dingen als hoeken van tafels en muren aan. Overweeg deze dan ook af te dekken met een zachte stof om de klap tegen het gezicht of lichaam te verminderen.

Als u deze ideeën toepast en uw hond aanmoedigt, traint en begeleidt, dan zullen jullie beiden beter om leren gaan met blindheid. Als u onthoudt dat blindheid niet dodelijk is zal dit gegeven u helpen omgaan met de onthutsing en ontmoediging van de handicap. Als u deze tips toepast dan zullen ze er voor zorgen dat u en uw hond een gelukkig leven te wachten staat.

Het is goed om verdriet te voelen. Uw hond en u lijden een verlies, maar blijf daar niet in hangen.
Blindheid is een handicap en honden kunnen een handicap goed compenseren. Moedig daarom uw hond aan de andere zintuigen te gebruiken door middel van training en spelletjes. Het leven van uw blinde hond en u als baasje zullen makkelijker worden wanneer u de ideeën in dit e-book toepast, in combinatie met de bijkomende hulpmiddelen uit de latere hoofdstukken.

U neemt een belangrijke stap in dit nieuwe avontuur met uw viervoeter. Laat me u als gids op deze belangrijke reis geruststellen, dat u en uw hond goed terecht zullen komen. Ik heb geleerd van mijn eigen ervaringen met Sage (Salie) dat deze reis niet altijd makkelijk is, maar wel zeer belonend. Baasje en hond leren beiden veel van deze ervaring en u zult gaandeweg ook steeds meer leren van uw hond, vooral wanneer u er voor open staat.

Gayle M. Irwin, USA, author; works include "Sage's Big Adventure", "Walking in Trust ; lessons learned with my blind dog" and other books and e-books. Visit het website at www.gaylemirwin.com

Hoofdstuk 3 - Onze emoties en hoe ga je met het nieuws om